За мен и коучинга

Ивет Павлова е сертифициран НЛП коуч в Academy of Leadership Coaching and NLP в Калифорния. Член на мждународнат коуч федерация ICF. Тя е също така сертифициран НЛП практик от ITA of NLP, сертифициран Big Money Business Coach в Калифорния и сертифициран уелнес консултант в България. Магистър по финанси, с 15 години опит в банковата сфера: 3 от които като вътрешен одитор в Пощенска банка, където изследва ефективността и риска в процесите на банката, 3 г. като главен експерт в отдел „Развитие на клоновата мрежа“ на същата банка и става един от основните членове в екипа по реорганизация, разрастване и рибрандинг на клоновата мрежа на банката в И Еф Джи Юробанк България. Когато 2005 г. този проект приключва, тя следвайки мечтата си да е близо до бизнеса, се прехвърля в Българо Американска Кредитна Банка като експерт инвестиции за малки и средни предприятия, където работи 5 години. От 6 години развива самостоятелна дейност първоначално като уелнес консултант и вече повече от 3 години като НЛП коуч с фокус бизнес растеж и баланс в живота.

От няколко години се посветих на това да подкрепям собствениците на бизнес и хората в корпоративния свят да постигат професионалните си цели по-бързо като в същото време намалят стреса и се грижат за себе си и взаимоотношенията с близките си навреме.

Темата дойде най-вече от личния ми опит в корпоративния свят. Когато родих детето си, приоритетите ми се смениха и потърсих решение първо за себе си в уелнеса. Това ме отведе и до желанието да помагам на хората да водят по-здравословен начин на живот. После се срещнах и с коучинга и НЛП, и картинката се затвори.  Разбрах че да постигнем баланс между професионалните ни стремежи и личния живот е напълно реално и постижимо с подходящата подкрепа и „инструменти“.  И наистина, оказа се, че усещането за трудност е илюзия и от нас зависи как да подобрим нашата продуктивност, комуникацията си с хората и да започнем да се грижим за себе си повече. Оказва се въпрос на приоритети, въпрос на гледна точка и вътрешна работа.

В коучинга и НЛП намерих точно тези „инструменти“, които ни дават възможност да развием и покажем най-доброто от себе си, „инструменти“, които помагат да преодолеем предизвикателствата си и да намалим стреса, методология за това как да създадем в реалността, това което искаме.

Можем да обобощим така: коучинга и НЛП са наука за човека, взаимоотношенията и високите постижения. Това са иновативни подходи, създадени в отговор на търсенията на новата епоха, в която сме влезли, а именно стремежът към успех, щастие и съвършенство като индивидуалности и в унисон с душата на отделния човек.

Обичам новата си професия, защото чрез нея помагам на хората да случват бърза промяна в положителна посока в живота и бизнеса си. Обичам я защото чрез нея помагам на хората да свалят „товар от гърба си“ и да се почувстват много по-добре и с лекота да сбъдват мечтите си. Приятно ми е да чувам „ти толкова много ми помагаш“. Така усещам, че давам положителен принос и това ми носи удовлетворение.

Аз НЕ уча хората как да управляват времето си или как да правят бизнес, нито как да оправят личния си живот. 

Това, което правя е да им помогна сами да намерят най-правилните решения за себе си като им давам възможност чрез техниките на коучинга и НЛП да достигнат до своите ценности, силни страни, вътрешни ресурси, да преодолеят негативни емоции, вътрешни блокажи и други неща от тъй наречената „вътрешна игра“ (inner game), които ни спират да създадем в реалността това, което искаме. Заедно преобръщаме трудностите във възможности, в място за учене и яснота за действие.

Вие вероятно можете да постигнете всичко, което искате сами. Работейки с мен ще забързате този процес в пъти, ще спестите време и средства, а инвестицията за работа с мен е нищожна на фона на това, което можете да постигнете благодарение на съвместната ни работа.

Най-често срещани теми, по които работим с клиентите

Оказва се, че около 50% от сесиите работим с клиентите за подобряване на взаимоотношенията с бизнес партньор, с колеги, със служители, с началници, с личния партньор. И всъщност, ако се замислите, бизнеса ни се гради на взаимоотношения, личния живот също. При взаимната ни работа намираме лесно позитивни решения, които да отговарят на подхода „печелиш-печелиш“ и да удовлетворяват и двете страни по най-добрия начин. Ако надникнем по-дълбоко, работим за управление на емоциите, конфликтите, даването и получаването на обратна връзка, чувство на обърканост, липса на яснота и посока във взаимоотношенията, и много други.

В останалите 50% от случаите работим с клиентите по теми като: ролите в компанията, взаимоотношенията с парите, ефективността на процесите и организация, как да се справят със сроковете, които гонят, с разпределението на задачите, приоритизиране на проекти и определяне на главната посока, кооперирането на служителите, делегирането, отлагането, неспособност да се довършват до край проекти и идеи, и как да си отделят време за личен живот. И тук отново използваме инструментите на коучинга и НЛП, чрез които клиентите сами намират най-добрия начин за себе си.

За всички тези теми има много хубави и лесни упражнения, които водят до съществена промяна и трайни резултати. И всички казуси разглеждаме в контекста на баланса работа – личен живот.

Практиката ми като коуч показва, че за всяка трудна ситуация има решение и колкото по-бързо го намерите, толкова по-бързо Вие ще увеличите продуктивността си, ще започнете с лекота да постигате целите си, ще си върнете хармонията и удовлетвореността в живота си. 

С тази цел създадох тези висок клас коучинг програми, които ще намерите тук на този сайт: Бизнес растеж„, „Лична ефективност“ и „Баланс в живота„.

Взаимоотношенията в бизнеса и личния живот

Както видяхте, подобряване на взаимоотношенията са темата с най-голям дял от съвместната ни работа с клиентите. Тя е също така моя любима тема, защото вярвам, че начинът, по който общуваме определя здравето, щастието и успехите ни. Взаимоотношенията, които имаме с хората са най-големия ни актив в бизнеса и живота. Затова заедно с моята колега Христина Митовска създадохме тренинг „Коучинг умения за пълноценни взаимоотношиня“.

В тази програма искаме да запознаем повече хора с уменията, които имат най-успешните хора в света. Да, коучинг уменията са уменията на най-успешните хора в света, систематизирани в методология, така че всеки да може да ги усвои. Ние искаме това знание да стане достъпно до повече хора и това е целта на този тренинг. Ние виждаме колко тези умения са полезни на нас в бизнеса и в личния живот, дори при взаимоотношенията с партньора и децата. Искаме да предадем това знание на възможно повече хора, които чувстват потребност от допълнителни умения, за да създадат в реалността повече радост и удовлетворение от общуването си с околните.

По този начин виждам своя принос за обществото, като помагам на отделните хора в него да постигат целите си и да намират своето удовлетворение. Така те самите ще станат по-ефективни в даването на своя принос в обществото, провокирайки вълна на положителна промяна.

Как оценяваме напредъка в индивидуалната работа?

Всяка сесия оценяваме резултата от нея по десетобалната система. Клиентът прави оценката сам относно темата, по която ще работим веднъж в началото на сесията – доколко той оценява своята яснота по темата, и на края на сесията – как се е променила яснотата му по тази тема от работата ни заедно.

Такава оценка правим в началото и в края на коучинг взаимоотношенията ни относно цялостния процес. И понякога се случва от ниво 1-2 като оценка за личната си ефективност, само за 3 месеца клиенти са постигали подобрение драстично и са давали оценка 7-8 в края на работния ни период.

Само за 6 месеца работа с мен, може да Ви спести години неефективност и неудовлетворение в живота Ви.

Това е инвестиция, която ще Ви се възвърне многократно в съвсем близко бъдеще. Резултати са измерими под формата на постигнати цели, повишаване на стандарта, подобрен баланс „работа – личен живот – здраве”, подобрени взаимоотношения, повече радост и удовлетворение в живота.

Можете да разгледате какво казват хората за работата си с мен тук.

Научете повече за мен и методите, с които работя, и за сертификацията ми сега:

Избрах да използвам коучинг и НЛП като методология в работата си с клиентите за постигане на техните цели, защото за мен това са най-силните инструменти, даващи на хората точно това, от което имат нужда.

В професионалния коучинг не се дават съвети.

 • Под формата на дискусия, коучът помага на клиента сам да намери отговорите вътре в себе си, защото никой не познава по-добре ситуацията, в която е клиента, неговият бизнес, неговите идеи, цели, мотивация, потребностите на душата му, ценностната му система и взаимоотношенията му с околните.
 • Коучингът е наука и метод как да извадим това знание, което имаме вътре в нас и да го ползваме по най-добрия начин, за да постигнем целите си или да подобрим начина си на живот.
 • Коучингът си има структура, правила и принципи на работа, които се изучават, тренират и прилагат от професионалните коучове.
 • Коучингът е партньорство, в което клиентът и коучът са равнопоставени - те са партньори в постигането на целта.
 • Коучът не е учител, не е съветник, той вярва, че клиентът най-добре знае какво е правилно за самия него и му помага да достъпи до това знание по съответните правила на професията.

НЛП (невро лингвистично програмиране)

 • НЛП е наука за човека и взаимоотношенията. НЛП е също и метод на работа, който помага да се направи трансформация в посока, която желаем.
 • Обединява в себе си няколко вида науки: психология, лингвистика, невро-науките и други, както и множество изследвания, направени с цел изучаване на поведението на най-успешните хора в света. 
 • НЛП изучава как ние като хора учим, как информацията влиза в нас на съзнателно и подсъзнателно ниво, как начина ни на общуване рефлектира в нас, как възприемаме информацията, която получаваме, как ние реагираме на нея и на външните фактори, събития и отношение, как се създават моделите на поведение, които ползваме, как всичко това преминава през нервната ни система чрез емоциите и се отразява на физическото ни тяло, на реакциите ни, на поведението ни, на отношението ни към света, към нас самите и към другите хора, как се формира различните преживявания, които определят настоящето и бъдещето ни.
 • НЛП дава и знанието как да контролираме тези неща, така че да можем да променим моделите, които не ни служат добре в други, които да са по-подходящи за постигане на целите ни. 
 • Разработените НЛП техники дават възможност да осъществим на подсъзнателно ниво промяната, която ни е нужна, за да творим настоящето си и бъдещето си, така че да създадем в реалността това, което душата ни иска.

Аз дефинирам тези два подхода за работа с хора като "Психология на хармоничните отношения, високите постижения и доброто здраве". Чрез тях получаваме яснота, осъзнавания и решения, които трансформират ситуации, бизнеси, животи във възможно най-добрата посока за развитие.

По време на корпоративната си кариера съм била на много тренинги. Сега мога да кажа, че резултатите от тях могат да бъдат по-ефективни в дългосрочен план, ако хората използват коучинг услуга в същото време.

 • Обичайно в тренингите ни учат какво да правим, но не работят с хората за увеличаване на тяхната увереност и справяне с личните им затруднения, страхове, тревоги и други стресиращи фактори. Повечето тренинги не развиват личните таланти и силни страни. Коучнига и НЛП идват точно тук да запълнят тази празнота и да ни дадат "зелена светлина" към личния ни успех и удовлетворение.
 • Разликата с консултирането- консултантът предоставя своите знания и своята гледна точка относно Вашето питане. Той споделя експертизата си в дадена област и може да Ви даде съвет и нови знания в област, която не познавате добре. В коучинга се работи със знанията на клиента и неговата компетентност. Коучът съдейства да намерите решенията и да развиете потенциала си като използвате информацията, която вече имате. Той работи с Вас върху преодоляване на вътрешните Ви спирачки. Провокира Ви към ефективни действия. Много интересен процес с неочаквано добри резултати.

Тренингите и консултирането са също много важни методи за развитие. Съществената разлика е в това, че те дават информация и знание, с което разполагат други хора. Работата с коуч спомага за интегриране на всичкото знание и го прави работещо по най-добрия начин за всеки един от нас.

Аз като НЛП коуч използвам и двата метода, описани по-горе, в работата си за постигане на максимални резултати.

 • Използвам също така и менторинг, в случаите, когато клиентът поиска информация относно техники в общуването, промяна на навици и други теми, но те са извън сесиите на индивидуален коучниг. Коучингът работи само със тези знания, които човек има въ себе си. За това мога да дам информация, която не касае решенията на клиента и само добри практики за подобрение в дадена област.
 • Не правя терапия. Не съм психо терапевт. Терапевтите работят с психологични травми на клиента. Ако в процеса на работа се установи потребност от подобна работа, насочвам клиента към специалисти.
 • Не съм доктор. Не правя лечение и не предписвам, каквито и да било медикаменти. Но в процеса на работа с мен, с намаляване на стреса и подобряване на начина на живот, след като намерите време за спорт и разрешите проблемите, пред които сте били изправени, вероятно ще получите облекчение на някои симптоми, ако е имало такива. Ще се почувствате с повече енергия и в по-добро здраве. Ще увеличите усещането си за щастие и удовлетворение, които от друга страна задействат хормони и химически реакции в тялото, които ни подобряват здравето. Т.е. ако почувствате подобряване на здравето, то ще се дължи на разрешаване на проблеми и на по-здравословен начин на живот, който самите Вие бихте започнали да водите.

Коучинг процеса протича по следния начин:

 • В началото определяме целите, които искате да постигнете като работите с мен. Определяме периода на съвместна работа и колко често ще се срещаме.
 • За постигане на дългосрочни резултати, обичайно се срещаме от 2 до 4 пъти в месеца онлайн (по скайп или по телефон). Стандартно работим за период от 3, 6 до 12 месеца – в зависимост от целите, които клиентът си поставя.
 • В тези срещи обсъждаме всичко, което Ви интересува относно Вашите цели. Вие поставяте темите на разговор и работим по тях. В същото време се движим по система, която да Ви води до желан резултат.
 • Моята работа е да водя в процеса, така че да се предвижвате към ефективни действия. 
 • Вие сте отговорни за действията, които предприемате или не предприемате и за изпълнението на задачите, които сами ще си поставяте. Вашите резултати зависят от Вашите усилия.
 • Моята отговорност е да държа структура, която Ви дава възможност да изследвате и преодолявате нещата, които са важни за Вас, за да постигнете целите си.
 • На края на коучинг периода Вие измервате постигнатите резултати от работата си с мен.

Аз съм с Вас, за да Ви помогна да направите това, което не сте успели до сега да направите сами, ако то е етично и полезно за Вас и околните.

За да мога да правя това, което предлагам, съвсем отговорно преминах през необходимото образование  и сертификация в САЩ и България, и продължавам да се развивам с допълнителни периодични обучения и практика. Следя новостите и черпя знания и опит от световно известни ментори в тези области.

Сертификация като НЛП коуч, членство в ICF

Сертифицирах се като НЛП практик в България и заминах след това за Сан Франциско, САЩ, където се сертифицирах като НЛП коуч. Участвах в менторска програма за повишаване на уменията си като коуч и продължавам да се развивам чрез практически семинари и обучения. 

 

Станах член на най-голямата коуч федерация в света - ICF и на нейното представителство в България. Това е федерацията, която определя стандартите в професията, акредитира коучинг училища, както и "пътя на развитие" на членовете си. Като член на тази организация спазвам високите етични стандарти на работа и следвам акредитационната програма. Това гарантира качество на коучинг услугата, която предлагам.

Магистър съм по финанси, с 15 години практически опит в разрастването на различни видове бизнес, анализа на риска и ефективността. Работила съм на позиции като вътрешен одитор в голяма българска банка, по-късно като главен експерт за развитие на клонова мрежа и промяна на корпоративния имидж на същата банка (Същността на тази работа бе в оценка на риска и ефективността на голяма корпорация и съответно разрастването й като търговско предприятие, и създаване на нов имидж). След като свърши този проект се насочих към студентската си мечта да помагам на българския бизнес (малки и средни фирми) чрез финансиране на техните проекти за разрастване. Станах инвестиционен анализатор. Проблемът за мен беше, че бях безсилна да им помогна, ако проектът започнеше да не върви добре и фирмата да закъсва. Сега вече зная, че чрез бизнес коучинга тази фаза може изобщо да се пропусне или да се преодолее по възможно най-добрия начин. 

Станах предприемач като уелнес консултант през 2011 гОт 2014 години работя като НЛП коуч с фокус бизнес растеж и баланс в живота.

5 безплатни сесии на месец

Всеки месец предоставям 5 безплатни сесии, на които можете да започнете са разрешавате Ваш казус, който Ви вълнува. Тези сесии не Ви ангажират с нищо. Те са за Вас, защото искам да направя тази услуга достъпна до повече хора. Те са за това да опитате и да намерите решение, мотивация и яснота веднага относно Ваш казус.

Свържете се с мен да се уговорим за Вашата безплатна сесия през формата за контакти на този сайт тук.

Ако чувствате, че това е точно за Вас, пишете ми чрез формата за контакт в „Контакти„. Ще се свържа с Вас в рамките на 48 часа в работните дни.