За мен и коучинга

За мен и моята визия

От няколко години се посветих на това да подкрепям собствениците на бизнес и хората в корпоративния свят да постигат професионалните си цели по-бързо като в същото време намалят стреса и се грижат за себе си и взаимоотношенията с близките си навреме.

От опита си в банковата сфера и от личен опит имах усещането, че това е най-трудното за постигане в съвременния свят. Обаче се оказа, че усещането за трудност е илюзия и от нас зависи как да променим това. Оказва се въпрос на приоритети, въпрос на гледна точка и вътрешна работа. И понеже съм човек, който обича да работи, но обича да прави и неща, които ми носят удоволствие, не спирам да търся начини за подобрение и баланс.  За това винаги в моята работата съм се стремяла към ефективност и съм търсела начини как да помагам и на близките си да бъдат по-ефективни, за да може да имат време и за другите важни неща в живота им.

Едно от важните за мен неща са взаимоотношенията. Те могат да бъдат болезнени и нараняващи, но могат да бъдат и подкрепящи и любящи. В забързания свят хората не винаги си дават сметка, че с думите и отношението си могат да нараняват близките, колегите или децата си. Не винаги хората разбират колко е важен начина, по който разговарят и реагират. Когато родих сина си, исках за него да съм най-добрата майка и това ме насочи към психологията, а по-късно намерих НЛП и коучинга. И сега като коуч се оказва, че в около 70% от сесиите с моите клиенти работим за подобряване на взаимоотношенията с партньора в бизнеса, партньора в живота, колегите, децата, родителите, както и за преодоляване на ехото от лоши взаимоотношения в миналото. Част от това е как да даваме обратна връзка на другите било то за работата, било за нещо, което касае наше лично усещане. Оказва се, че в основата на повечето предизвикателства стоят взаимоотношенията и че когато ги подобрим, сякаш започва да ни просветва и да се нареждат и останалите неща.

Други важни неща за мен са спорта, храненето, почивката, пътуванията, нещата, които ни носят удоволствие и ни зареждат. Ако не намираме място за тях в натоварената ни програма, това рано или

късно ще влоши представянето ни в работата, ще повлияе негативно и на взаимоотношенията ни у дома, вероятно и здравето ни ще започне да се влошава. Често хората си казват „нямам време за мен“. Но когато се отворим да потърсим решение, ние го намираме. А моята работа като коуч е да помагам на хората да намират собствените си най-добри решения. И виждам страхотните резултати при клиентите си, а това ме зарежда и мен. И се оказва, че когато започнем да се грижим и за себе си, не само не си губим времето, а ставаме в пъти по-продуктивни, даже понякога се оказва, че членовете на нашето семейство започват да ни уважават повече.

Не винаги обаче ни е достатъчно само да разтоварваме стреса, за да ни вървят проектите и задачите в работата с лекота. Нужно ни е да си дадем време и пространство да ги разгледаме от различни гледни точки, да ги свържем с личните си ценности, да ги поанализираме на спокойствие и в дълбочина, да ги пренаредим по друг начин, да ги видим под друг ъгъл, да преодолеем това, което ни спъва. Тогава професионалните ни цели започват да се случват с лекота. А за това коучингът много помага. И понеже бизнесът ми е страст и гъдел, и имам доста опит в разрастване, инвестиране, реструктуриране, рибрандинг и ефективност на процесите в бизнеса, допълнително взех сертификация и като бизнес коуч, за да мога да съм възможно най-полезна на предприемчивите хора в България и по света.

Практиката ми като коуч показва, че за всяка трудна ситуация има решение и колкото по-бързо го намерите, толкова по-бързо Вие ще увеличите продуктивността си, ще започнете с лекота да постигате целите си, ще си върнете хармонията и удовлетвореността в живота си.

С тази цел създадох тези висок клас коучинг програми, които ще намерите тук на този сайт: Бизнес растеж„, „Лична ефективност“ и „Баланс в живота„.

А провокирано от голямото ми желание да допринасям за хората да качат начина си на общуване на много по-високо и удовлетворяващо ниво, с моята колега Христина Митовска създадохме тренинг „Коучинг умения за пълноценни взаимоотношиня“.

По този начин виждам своя принос за обществото, като помагам на отделните хора в него да постигат целите си и да намират своето удовлетворение. Така те самите ще станат по-ефективни в даването на своя принос в обществото, провокирайки вълна на положителна промяна.

 

Защо да изберете да работите с мен като коуч и ментор

В това е моята експертиза – да Ви помогна да създадете по-бързо, с по-малко разходи на време, нерви, средства и енергия, това което искате да постигнете в бизнеса и живота си. Имам разработена система, чрез която постигаме поставените цели. Клиенти споделя, че от работата си с мен по тази система, от ниво 1-2 като оценка за личната си ефективност, само за 3 месеца постигат оценка 7-8.

Само за 6 месеца работа с мен, може да Ви спести години неефективност и неудовлетворение в живота Ви.

Това е инвестиция, която ще Ви се върне многократно в съвсем близко бъдеще. Резултати са измерими под формата на постигнати цели, повишаване на стандарта, подобрен баланс „работа – личен живот – здраве”, подобрени взаимоотношения, повече радост и удовлетворение в живота. Вие сами ще ги измерите в началото и в края на съвместната ни работа.

Това е, което направих за себе си и за много други хора. Учих много и продължавам да се развивам в тази област. Практикувам вече от доста време с клиенти от цял свят.

Можете да разгледате какво казват хората за работата си с мен тук.

Научете повече за мен и методите, с които работя, и за сертификацията ми сега:

Избрах да използвам коучинг и НЛП като методология в работата си с клиентите за постигане на техните цели, защото за мен това са най-силните инструменти, даващи на хората точно това, от което имат нужда.

В професионалния коучинг не се дават съвети.

 • Под формата на дискусия, коучът помага на клиента сам да намери отговорите вътре в себе си, защото никой не познава по-добре ситуацията, в която е клиента, неговият бизнес, неговите идеи, цели, мотивация, потребностите на душата му, ценностната му система и взаимоотношенията му с околните.
 • Коучингът е наука и метод как да извадим това знание, което имаме вътре в нас и да го ползваме по най-добрия начин, за да постигнем целите си или да подобрим начина си на живот.
 • Коучингът си има структура, правила и принципи на работа, които се изучават, тренират и прилагат от професионалните коучове.
 • Коучингът е партньорство, в което клиентът и коучът са равнопоставени - те са партньори в постигането на целта.
 • Коучът не е учител, не е съветник, той вярва, че клиентът най-добре знае какво е правилно за самия него и му помага да достъпи до това знание по съответните правила на професията.

НЛП (невро лингвистично програмиране)

 • НЛП е наука и метод на работа, който помага да се направи трансформация.
 • Обединява в себе си няколко вида науки: психология, лингвистика, невро-науките и други, както и множество изследвания, направени с цел изучаване на поведението на най-успешните хора в света.
 • НЛП изучава как ние като хора учим, как информацията влиза в нас на съзнателно и подсъзнателно ниво, как начина ни на общуване рефлектира в нас, как възприемаме информацията, която получаваме, как ние реагираме на нея и на външните фактори, събития и отношение, как се създават моделите на поведение, които ползваме, как всичко това преминава през нервната ни система чрез емоциите и се отразява на физическото ни тяло, на реакциите ни, на поведението ни, на отношението ни към света, към нас самите и към другите хора, как се формира различните преживявания, които определят настоящето и бъдещето ни.
 • НЛП дава и знанието как да контролираме тези неща, така че да можем да променим моделите, които не ни служат добре в други, които да са по-подходящи за постигане на целите ни. 
 • Разработените НЛП техники дават възможност да осъществим на подсъзнателно ниво промяната, която ни е нужна, за да творим настоящето си и бъдещето си, така че да създадем в реалността това, което душата ни иска.

Аз дефинирам тези два подхода за работа с хора като "Психология на хармоничните отношения, високите постижения и доброто здраве". Чрез тях получаваме яснота, осъзнавания и решения, които трансформират ситуации, бизнеси, животи във възможно най-добрата посока за развитие.

По време на корпоративната си кариера съм била на много тренинги. Сега мога да кажа, че резултатите от тях могат да бъдат по-ефективни в дългосрочен план, ако хората използват коучинг услуга в същото време.

 • Обичайно тренингитете учат какво да правим, но не работят с хората за увеличаване на тяхната увереност и справяне с личните им затруднения, страхове, тревоги и други стресиращи фактори. Повечето тренинги не развиват личните таланти и силни страни. Коучнига и НЛП идват точно тук да запълнят тази празнота и да ни дадат "зелена светлина" към личния ни успех и удовлетворение.
 • Разликата с консултирането- консултантът предоставя своите знания и своята гледна точка относно Вашето питане. Той споделя експертизата си в дадена област и може да Ви даде съвет и нови знания в област, която не познавате добре. В коучинга се работи със знанията на клиента и неговата компетентност. Коучът съдейства да намерите решенията и да развиете потенциала си като използвате информацията, която вече имате. Той работи с Вас върху преодоляване на вътрешните Ви спирачки. Провокира Ви към ефективни действия. Много интересен процес с неочаквано добри резултати.

Тренингите и консултирането са също много важни методи за развитие. Съществената разлика е в това, че те дават информация и знание, с което разполагат други хора. Работата с коуч спомага за интегриране на всичкото знание и го прави работещо по най-добрия начин за всеки един от нас.

Аз като НЛП коуч използвам и двата метода, описани по-горе, в работата си за постигане на максимални резултати.

 • Използвам също така и менторинг, в случаите, когато клиентът поиска информация относно съвременните подходи на общуване, здравословно хранене и движение, и иска да създаде нови навици в тези области. В тези случаи работим заедно за трайното внедряване на новите навици в живота му. Менторството е вид практическо обучение, което аз лично правя в областта на бизнес развитието, личната ефективност, общуването, здравословното хранене и спорт, ако клиентът изрично пожелае като допълнение към коучинга.
 • Не правя терапия. Не съм психо терапевт. Терапевтите работят с психологични травми на клиента. Ако в процеса на работа се установи потребност от подобна работа, насочвам клиента към специалисти.
 • Не съм доктор. Не правя лечение и не предписвам, каквито и да било медикаменти. Но в процеса на работа с мен, с намаляване на стреса и подобряване на начина на хранене, след като намерите време за спорт и разрешите проблемите, пред които сте били изправени, вероятно ще получите облекчение на някои симптоми, ако е имало такива. Ще се почувствате с повече енергия и в по-добро здраве. Ще увеличите усещането си за щастие и удовлетворение, които от друга страна задействат хормони и химически реакции в тялото, които ни подобряват здравето. Т.е. ако почувствате подобряване на здравето, то ще се дължи на разрешаване на проблеми и на по-здравословен начин на живот, който самите Вие бихте започнали да водите.

Коучинг процеса протича по следния начин:

 • В началото определяме целите, които искате да постигнете като работите с мен. Определяме периода на съвместна работа и колко често ще се срещаме.
 • За постигане на дългосрочни резултати, обичайно се срещаме 3-4 пъти в месеца онлайн (по скайп или по телефон). Стандартно работим за период от 3, 6 до 12 месеца – в зависимост от целите, които клиентът си поставя.
 • В тези срещи обсъждаме всичко, което Ви интересува относно Вашите цели. Вие поставяте темите на разговор и работим по тях.
 • Аз Ви изслушвам и водя в процеса така че да се предвижвате към ефективни действия. 
 • Вие сте отговорни за действията, които предприемате или не предприемате и за изпълнението на задачите, които сами ще си поставяте. Вашите резултати зависят от Вашите усилия.
 • Моята отговорност е да държа структура, която Ви дава възможност да изследвате и преодолявате нещата, които са важни за Вас, за да постигнете целите си.
 • На края на коучинг периода Вие измервате постигнатите резултати от работата си с мен.

Аз съм с Вас, за да Ви помогна да направите това, което не сте успели до сега да направите сами, ако то е етично и полезно за Вас и околните.

За да мога да правя това, което предлагам, съвсем отговорно преминах през необходимото образование  и сертификация в САЩ и България, и продължавам да се развивам с допълнителни периодични обучения и практика. Следя новостите и черпя знания и опит от световно известни ментори в тези области.

Сертификация като НЛП коуч, членство в ICF

Сертифицирах се като НЛП практик в България и заминах след това за Сан Франциско, САЩ, където се сертифицирах като НЛП коуч. Участвах в менторска програма за повишаване на уменията си като коуч и продължавам да се развивам чрез практически семинари и обучения. 

 

Станах член на най-голямата коуч федерация в света - ICF и на нейното представителство в България. Това е федерацията, която определя стандартите в професията, акредитира коучинг училища, както и "пътя на развитие" на членовете си. Като член на тази организация спазвам високите етични стандарти на работа и следвам акредитационната програма. Това гарантира качество на коучинг услугата, която предлагам.

Бизнес квалификация и сертификация

 • Магистър съм по финанси, с 15 години практически опит в разрастването на различни видове бизнес, анализа на риска и ефективността. Работила съм на позиции като вътрешен одитор в голяма българска банка, по-късно като главен експерт за развитие на клонова мрежа и промяна на корпоративния имидж на същата банка (Същността на тази работа бе в оценка на риска и ефективността на голяма корпорация и съответно разрастването й като търговско предприятие, и създаване на нов имидж). След като свърши този проект се насочих към студентската си мечта да помагам на българския бизнес (малки и средни фирми) чрез финансиране на техните проекти за разрастване. Станах инвестиционен анализатор. Проблемът за мен беше, че бях безсилна да им помогна, ако проектът започнеше да не върви добре и фирмата да закъсва. Сега вече зная, че чрез бизнес коучинга тази фаза може изобщо да се пропусне или да се преодолее по възможно най-добрия начин.
 • От 5 години съм предприемач (първоначално като уелнес консултант, после и като коуч) и като такъв придобих значителен опит в различни фази от развитието на моя бизнес.
 • От 3 години работя като бизнес и персонален коуч, интегрирайки всички знания, които съм натрупала за 20 години практика.
 • Като любител на иновативните подходи, за да отговаря на изискванията на съвременния бизнес в световен мащаб, преминах през различни обучения относно най-добрите съвременни бизнес практики, за да ги направя достъпни до по-широк кръг от българския бизнес. И така: февруари 2017 г. се сертифицирах като като Big Money Business Coach в Сан Диего, Калифорния. Най-хубавата част на това е, че цялото това знание е 100% приложимо и в България. А аз се чувствам горда от това да съм негов приносител тук и да го споделям с Вас. 

Сертификация в уелнеса

В световен мащаб уелнес означава: високо качество на живот, здраве и удовлетвореност. Това включва: хранене, движение, хармонични взаимоотношения с близките и хората като цяло, грижа за себе си и околните, намаление на стреса и личностно израстване, грижа за благосъстоянието си.

Преди 5 години започнах своята предприемаческа дейност като уелнес консултант. Преди 3 години се сертифицирах като консултант по хранене и треньор по аеробика. 

Много скоро след това се срещнах с коучинга и започна моят път на развитие като коуч, за чиито ползи вече сте прочели по-горе.

Изискванията за квалификацията на Уелнес коуч ги покривам напълно със  сертификациите ми като НЛП коуч, "Консултант по фитнес хранене" и треньор по аеробика и каланетика.

Отделно от това се интересувам много от храненето и движението като средство за поддържане на добра форма, бистър ум, красота и дълголетие. Аз самата спортувам различни неща и се старая да се храня балансирано и здравословно, без да залитам в крайности. И това е тенденцията, която следва и моето семейство.

 

Така на база опита ми в бизнеса, уелнеса и като НЛП коуч, на база наблюдаваните проблеми, взаимовръзки и намерените решения от научна гледна точка, създадох тези уникални по рода си програми: „Бизнес растеж”, „Лична ефективност” и „Баланс в живота”. Тяхната цел е да Ви помогнат да реализирате бизнес идеите си по-бързо, да станете по-ефективни и удовлетворени, както в личен, така и в професионален план.

Ако чувствате, че това е точно за Вас, пишете ми чрез формата за контакт в „Контакти„. Ще се свържа с Вас в рамките на 48 часа в работните дни.