Взаимоотношенията

6 септември 2017г.

Качеството на взаимоотношенията ни с хората около нас са най-големия актив в нашия живот.

Много хора не си дават сметка, че в основата на качеството на техните взаимоотношения стои начинът, по който разговарят или отношението, което проявяват към хората около тях. Начинът, по който комуникираме помежду си има огромно значение за резултатите, които получават било то в работата, било то у дома. Всъщност думите, които използваме, структурата на речта ни, тонът, с който говорим, отношението, което влагаме имат 100% значение за крайния резултат и реакция в отсрещната страна.

Също така често не си даваме сметка, че тези хора, които ни се струват агресивни, имат най-много нужда от топлина и любов. Вероятно като деца не са я получавали. Това обаче не ги оправдава да се държат така. Има начини, по които човек да изрази емоциите си и че нуждите му в дадена ситуация не са зачетени. Също така може да съобрази, че другите хора също имат потребности, емоции и изпитват болка.

Ако за малко се замислим и се опитаме да разберем какво стои зад дадена човешка реакция, и се опитаме да „влезем в обувките “ на другия, то ще имаме възможност да намерим и друг подход или решение на наболял проблем.

В моята практика се оказва, че около 60-70 % от сесиите с клиенти работим за взаимоотношения и ехото от предишни неприятни взаимоотношения. В коучинга разполагаме с упражнения, в които тези неща могат да се отиграят и трансформират в други, по-добре работещи модели на поведение.

Замислете се! Когато някой е груб с Вас, независимо дали в работа или в живота, как се чувствате тогава? Спада ли Вашата продуктивност? Сърцето боли ли Ви? Става ли Ви гадно? Така се случва на доста хора. Тези, които не изптват подобни емоции или са имали шанса да попаднат в силно подкрепяща среда, или са претръпнали.

Моето желание е всички ние да можем да живеем в силно подкрепяща среда, но и ние да сме способни да даваме подкрепа. Чудесно би било ако всички да се чувстваме добре като общуваме по между си.

Един от най-големите врагове на това е страхът от оценката на другите хора. Тук не е въпрос просто да престанем да се страхуваме и да не ни пука какво другите ще кажат за нас или какво ще си помислят, а по скоро:

  1. Тяхното мнение да не определя нашето развитие и живот, а ние да насочваме развитието и живота си в правилната за нас посока.
  2. Нужно е да се съобразяваме с другите, защото живеем в общество, но да не им позволяваме да ни манипулират в тяхна полза.
  3. Ако спазваме етичните норми и сме добронамерени към хората, и ако все още ни е страх от тяхната оценка, добре е да поработим върху увереността си и чувството ни за лична стойност.

Това е началото и основата да градим пълноценни взаимоотношения. Нужно е да имаме увереност, но не безпочвена самоувереност. Нужно е да ценим себе си и да слагаме здравословни граници при общуването си с хората, особено с колеги, партньори лични и професионални, с приятели, роднини, деца.

Често се случва обаче ние като хора трудно да защитаваме границите си и все се намира някой, който да навлиза грубо в личното ни пространство. В подобни случаи се чувстваме застрашени и реагираме бурно. Ако това се случва години наред, може да започнем и да не се въздържаме от викове и крясъци. Когато не можем да защитим собствените си граници, ние много лесно нарушаваме и чуждите граници. Съответно получаваме негативна реакция и от хората, чиито граници сме нарушили. Хубавата новина е, че има как да изградим границите си, така че да избираме кой и до колко да пускаме там. Това правим също с мои клиенти и то с голям успех.

И така, едни от основните елементи, без да сме изчерпателни в случая, които провокират нашите реакции и поведение, и съответно резултатите ни в работата и личния живот, са:

  1. страх от оценката на другите хора,
  2. липса на увереност,
  3. ниска самооценка,
  4. трудно защитаване на личните граници и навлизане в чуждото лично пространство.

Ако познавате някой, който има потребност да работи в тази посока, свържете го с мен.

Пожелавам Ви прекрасен ден!

Ивет Павлова, НЛП коуч за бизнес растеж и баланс в живота

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Въведете сумата 6+3 =