За мен и работата ми

Здравейте, приятно ми е да се запознаем. Нека Ви се представя коя съм всъщност аз като личност, като коуч и като професионалист и защо избрах тази професия …

Аз съм майка и съпруга. Животът ми се разделя на две части: преди раждането на сина ми и след него или банковия ми период и коучинг периода ми, или от силно материалния свят – в духовността, и намирането на баланса между двете.

Вероятно за всеки човек раждането на дете е преломен момент в живота му, но при мен синът ми провокира огромна лична и професионална трансформация в много положителен смисъл. Започнах да чета детска психология и да променям начина си на мислене, общуване и поведение. Резултатите бяха невероятни и аз се запалвах все повече и повече. Постепенно станах друг човек, макар и в същността си да съм същата.

Всяка трансформация започва постепенно, последвана от голяма вътрешна криза, която понякога може да е много силна. Така става и за хората, и за компаниите. Когато настъпва сериозна промяна в една компания, като  преструктуриране или желание за бърз растеж например, тъй като в компанията работят хора, то е много важно как те ще бъдат преведени през процеса на промяна или как ще поемат растежа на компанията. За това отговарят цели екипи.

Когато обаче сме пред сериозна вътрешно-личностна промяна, кой да те преведе през това? Кризата при мен стана толкова болезнена в един момент, че неусетно се озовах при един духовен водач (тогава още не бях чувала за коучинг), който ми каза следното: „Ти си в период на трансформация – сякаш си сменяш кожата или сякаш излизаш от пашкула, в който си била до сега. Когато най-много боли, това означава, че нещо хубаво търси път да влезе в живота ни“.

Това беше само началото… Коучингът в онзи момент в България е бил само лукс за изпълнителни директори в международни компании. За щастие той вече е много достъпен и ще става все по-достъпен, защото все повече хора от различни среди учат коучинг и предлагат тази услуга, след като са усетили силата му.

От това преживяване, аз намерих мисията си: да помагам на хората да излизат от трудни ситуации, да се развиват като личности и професионалисти с повече радост и лекота, да градят хармонични взаимоотношения и да живеят вдъхновяващ живот, с грижа за себе си и хората около тях. 

Когато намериш своята мисия, няма сила, която да те спре да я следваш. Вярата в това, че правиш добро за хората, ти дава сили да падаш, да ставаш, да продължаваш да се бориш, да намираш решения, да превъзмогваш себе си.

И така в далечната 2013 г., потърсих информация… и разбрах, че:

„Коучинг и НЛП е това, което ми трябва и искам да ги уча в САЩ!“ И го направих!

Първоначално зимата на 2014 г. учих НЛП в България, а лятото – коучинг и НЛП в Сан Франциско, в Academy of Leadership Coaching and NLP! От тогава не съм спряла да уча, да практикувам с клиенти, да добавям нови инструменти и методологии всяка, от които е минала през мен преди да започна да ги прилагам на други хора. 2017 г. се сертифицирах и като Бизнес коуч в Сан Диего, Калифорния. В същата година ходих и до Флорида на обучение, където отново срещнах много интересни и успели хора. Да създавам приятелства с прогресивни хора от цял свят е изключително вълнуващо и разширяващо за мен!

Така затворих кръга – Бизнес и Лидершип коучинг, защото в крайна сметка лидерският стил и настроение се оказват най-важни, за да може един бизнес да бъде успешен. А аз се сдобих с много инструменти за разрешаване на бизнес казуси и разкриване на пълния потенциал на лидери и екипи. Изпитвам огромно удоволствие от работата си, виждайки радостта и лекотата, с която се сдобиват моите клиенти след работата си с мен.

Това беше едно духовно пътешествие, в което разбрах, че всеки е звезда и всеки носи дарове, които да дава на хората. Просто има нужда да ги разпознае. А от резултатите на моята практика разбрах, че аз мога да връщам силата на хората да светят по-ярко и това са моите дарове, които мога да давам на хората.

От един човек, който е бил силно захванат в материалния свят, аналитичния свят, банковия и бизнес света, и всичко е било подлагано на здрав разум, мощен вътрешен порив ме изстреля в света на духовността и личностното израстване, който е много по-богат на преживявания от всякакъв род и ме върна обратно в бизнеса, за да мога да съм полезна на повече хора.

Нямаше да мога да се справя без помощта на хората около мен. Изключително съм благодарна на всички мои учители, треньори, коучове, духовни водачи, на моите близки, на съпруга ми, приятелите ми и новите ми приятели в България и по целия свят.

Разбрах също така, че да търсиш подкрепа е сила, а не слабост и че никой не може да успее сам. Нужно е да се обградиш с правилните хора – хора, които ще бъдат обективни към теб.

Оказа се, че възможно най-обективен може да бъде най-вече един професионален коуч, защото той е трениран да НЕ дава съвети, насоки, мнения и оценки, а чрез своите въпроси да те преведе по пътя така, че сам да направиш най-добрите избори за себе си. Той е човекът, който повече от теб самия вярва в теб и може да ти окаже пълна подкрепа чрез инструментите, които прилага във вашата дискусия! 

Заради огромното положително въздействие, което има коучингът, станах член на борда на директорите на ICF България за периода 2018 – 2019 г. С моите чудесни колеги заедно работим за това да направим професионалния коучинг разпознаваем и да информираме хората в България за ползите от него. Така виждаме нашия по-голям принос за България. Благодаря им от сърце!

Щастлива съм, че си позволих да тръгна на това „пътешествие“ в непознатото. Това ми даде огромно разширение като човек и професионалист. И съм още по-щастлива, че сега партнирам на хората в техния професионален и личен път.

Моят предишен бизнес опит, новите знания и опитност като коуч, които събрах в България, САЩ и от колеги от цял свят, както и опитността ми от моята лична трансформация, правят сесиите и обученията ми изключително силни за хората и екипите, от там и за компаниите, защото в крайна сметка успехът на компаниите се прави от хората.

Каня Ви да разгледате създадените от мен програми и да научите повече за това как мога да съм полезна на Вас и Вашите екипи …

Inspring leadership,   Personal and Team Effectiveness,   Business Coaching,  and  Transfomational trainings

Повече за методологиите, които ползвам и за моя опит, можете да научите тук:

Как се чувствате, ако някой Ви дава съвет как да подобрите работата или себе си? - предполагам вътре във Вас се надига бунт. Как се чувствате, ако някой дойде и Ви каже какво да правите? - вероятно усещате съпротива.

Международната коуч федерация ICF Global * дефинира коучинга по следния начин: "Коучингът е партньорство с клиенти в процес, който провокира размисъл и творчество и ги вдъхновява да развиват своя личен и професионален потенциал."

Това означава, че от професионален коуч Вие няма да получите съвет и напътствия! Той е трениран чрез дискусия, в която задава само въпроси, Вие сами да намерите най-правилните отговори за Вас, защото никой не познава по-добре от Вас самите Вашите цели, желания, казуси, ситуации, ценности, приоритети, таланти, силни и слаби страни, знания, мечти, потребности, заобикаляща среда и Вашите възприятия, и т.н. 

Професионлания коуч е трениран да Ви слуша и провокира, така че да откривате отговорите вътре във Вас, да развиете себе си и да намерите решения по един естествен, лек и креативен начин, използвайки Вашите знания и опит.

А НЛП (невро лингвистичното програмиране) методологията позволява да отидете "отвъд очевидното", да освободите емоции и страхове, да разбирате по-добре себе си и хората около Вас, дава тласък напред и промяна на възприятията от емоционално обвързани към неутрални, така че да взимате решения от неутрална позиция. 

Кочингът и НЛП са науки и методологии създадени, за да отговорят на потребността на хората и компаниите от развитие. Те интегрират в себе си психология, лингвистика, невро науките и физиологията. Базирани са на холистичен подход и разглеждат хората като цялостна система от разум, дух, душа и тяло, които функционират заедно по най-добрия начин.

Те са методи даващи отговори, провокиращи трансформация, но и методология как да бъдем вдъхновяващи лидери, по-добри комуникатори и как да провокираме най-доброто в хората около нас.

*(ICF Global e най-голямата международна коуч федерация, която определя стандартите в професията и акредитира коучинг училища, както и последващото развитие на професионалните коучове в световен мащаб. Тя е създател и на етичен кодекс в професията, който при акредитация се заклеваме да спазваме. Повече можете да научите тук: https://coachfederation.org/ )

Всички ние участваме в различни системи. Основната система, на която принадлежим и не можем да избираме, е семейната система и тя има огромно влияние върху нас. Понякога носим "нездравословни" модели от нея, които ни саботират в нашия бизнес или личен живот. Ние участваме в различни организации, където също съществуват системи, независимо дали сме съгласни с това или не. Тези системи са подчинени на определен ред и закони, които ние не виждаме, но те съществуват. С метода на Системните констелации ние можем да видим някои наши поведения, които да подобрим, както и да придобием един страничен поглед, който се оказва много полезен. За мен лично този метод дава една дълбочина, която няма как да достигнем в ежедневието, а тя ни е важна, за да постигаме целите и желанията си, за да ставаме по-добри като хора и порфесионалисти.

Емоционалната и социалнитата интелигентност са много важни, за да се справяме успешно в съвременния свят. Така изучих допълнителни техники за работа с емоции, страхове и реактивно поведение, които клиентите ми оценяват като изключително полезни, за да могат да взимат решения и да общуват с обкръжението си от позицията на емоционален неутралитет и спокойствие. Така те могат сами да избират реакциите и поведението си, което ги прави по-успешни. 

Постигането на резултати е процес, както и всяко друго нещо в живота. Както вече споменах, коучингът и НЛП са научно базирани методологии и за това процеса на работа с клиентите има структура, която е създадена така, че хем да следва нуждата на клиента, хем да го води към положителен резултат.

Коучинг процеса с мен протича по следния начин:

 • В началото определяме целите, които искате да постигнете като работите с мен. Определяме периода на съвместна работа и колко често ще се срещаме.
 • За постигане на дългосрочни резултати, обичайно се срещаме средно 3 пъти в месеца онлайн (по скайп или по телефон).
 • В период от 3, 6 до 12 месеца клиентите постигат целите си, в зависимост от самите цели. 
 • В тези срещи обсъждаме всичко, което Ви интересува относно това, което искате да постигнете. Вие поставяте темите на разговор, но в същото време се движим по система, която да Ви води до желан резултат. 
 • В края на всяка сесия и на края на коучинг периода Вие измервате постигнатите резултати от работата си с мен.

За повече информация, свържете се с мен чрез формата за контакт.

  

 

   

Разгледайте страницата за Тренингите.

Нека първо да разграничим коучинга от другите професии: Коучингът НЕ е консултация, менторство, напътсвия, съвети, обучение или ръководство.

 • В консултирането има споделяне на опит от страна на консултанта и съвети според неговия опит и експертиза.
 • Менторството представлява споделяне на опит в точно определена област. Менторът обичайно е човек, който вече е минал по пътя, който вървите Вие и може да Ви насочва и обучава в тази област.
 • Обучение имаме, когато има споделяне нови знания. 
 • Ръководството дава стъпки и рамки, в които да се движите и да спазвате.

Професионалния коучинг е целенасочена и фокусирана дискусия, ориентирана към осъзнаване и резултат, който Вие сами да извлечете от дискусията. Професионалния коуч задава само въпроси, НЕ дава съвети, мнение и оценки, той НЕ анализира.

Професионалния коуч създава пространство, Вие сами да изследвате важните за Вас неща като той Ви слуша така, както никой друг не може да Ви слуша, задава Ви въпроси, които да Ви помогнат да "излезете" от ситуациите, в които сте въвлечени, да ги разгледате с поглед на страничен наблюдател и да вземете решения според вашата ценностна система и приоритети от неутрална позиция.  

Съветвам Ви да избирате сертифицирани и акредитирани коучове от ICF, това дава гаранция за качеството на услугата. А акредитацията АСС, РСС или МСС дава сигурност, че този коуч е практикуващ и то на високо ниво. Тези акредитации се подновяват на всеки 3 години в ICF като коучът е длъжен да докаже, че практикува, че е преминал допълнителни обучителни програми в този период и че е ползвал менторски часове за повишаване на уменията си.

Избрах да вървя по този път на развитие в ICF, което прави моята услуга на високо професионално ниво. Към момента съм покрила АСС нивото. През 2020 г очаквам да взема РСС ниво. Можете да видите моите сертификации и опит по-долу. 

Свържете се с мен за опознавателен разговор през формата за контакти.

 • Certified NLP coach in Academy of Leadership coaching and NLP, San Francisco, USA, ACTP program accredited by ICF.
 • Certified practitioner of NLP Classic Code by ITA at Sofia NLP Center, Bulgaria, certification signed by John Grinder, the co-founder of NLP.
 • The Pulse of Coaching - Group mentoring program, at Mentor Coaches Sofia. (ICF, CCE program for gaining advanced level of coaching skills) 
 • Certified Big Money Business Coach in San Diego, US
 • ACC coach, accredited by ICF
 • Coaching with system constellations (ICF, CCE program)
 • Director Professional Development of ICF Bulgaria – member of Board of Directors (for the period January 2018 –December 2019).
 • Emotional intelligence (different schools).
 • Certifications in wellness
 • Magister in Banking & Finance  with 15 years of corporate experience prior to becoming a coach ((Union Bank (Liquidity expert), EY (Auditor), Postbank (Internal auditor – assessing the efficiency and risk in processes, growing to chief expert in Branch Network Division –responsible for branches‘ reorganization), Bulgarian American Credit Bank (Investment/loan analyst)) – you can find more about my business experience on LinkedIn: Ivet Pavlova

 

 

 

Свържете се с мен чрез формата за контакт в „Контакти“ или на телефон 0888 436 127.