Какво ни прави лидер в един разговор?

22 януари 2019г.

Нека започнем с този въпрос: „Какво ни прави лидер в един разговор?“, а може би трябва да започнем първо с въпроса: „Какво е да си лидер?“ Дали да си лидер означава да слушат теб? Или да правят какво ти кажеш? Дали да си лидер означава да даваш акъл, наставления и да налагаш собственото си мнение?

Преди да продължите да четете, моля отговорете си първо на тези въпроси. А след това погледнете към себе си? В комуникацията с колегите, подчинените, с близките си как се държите? Какво очаквате да се случва в разговорите?

Ако сте си отговорили на тези въпроси, вижте какво означава да си лидер в 21 век:

На база всичко това, което съм чела от Даниъл Голман, експерт в емоционалната интелигентност за лидери, от Ричард Брансън, Тони Робинс, както и материали от много други лидери, създали положителна промяна в света, можем да обобщим, че да си лидер в 21 век в работата и у дома означава да:

 • Вдъхновяваш хората да следват посоката, а не да налагаш мнението си. Нужно е да намериш начин да ги накараш да поискат да следват тази посока. Това може да се случи, ако те виждат, че тази посока е полезна и за тях, и за хората около тях. Ако това, което искаш е достатъчно полезно за всички, те ще го припознаят и за себе си, няма да има нужда да ги убеждаваш.
 • Да спреш да се мислиш за велик, а да слезеш между хората и да чуеш и тяхното мнение по въпроса, да вземеш под внимание какво те мислят, какво те чувстват, какво е важно за тях. Ако мислиш само какво е важно за теб самия, то се подготви да срещаш съпротива от другите или отдалечаване. Това, че си мълчат, не означава, че си ги спечелил. Напротив, тяхното мълчание е знак, че не могат да ти се доверят и не виждат смисъл да говорят с теб. Това са първите крачки към загубата на твоите позиции и бъдещи по-големи загуби: в работата на съмишленици, а у дома – развод, отдалечаване на децата от теб и т.н.
 • Да приемеш, че не знаеш всичко и има какво да научиш от другите. Т.е. нужно е да се научиш да чуваш, а не само да слушаш, да искаш да научаваш чрез другите, както и да си готов да подобряваш себе си.
 • Да накараш другите да се почувстват разбрани, чути и добре приети. Това обаче не става насила, не става само с думи „казвам ти, разбирам те“, а става чрез конкретен начин на говорене, като вербалната и невербалната комуникация са в съответствие. Това означава да си в интегритет на това, което говориш и което излъчваш на енергийно ниво.
 • Лидер означава още да искаш да ставаш по-добър, но не в манипулацията на хората, а в това да развиваш себе си, да подобряваш начина си на общуване, да бъдеш добронамерен, да се отваряш към хората и света и да даваш положителен пример, да ги водиш с примера си.

Един от начините това да се случва е като подобряваш комуникацията си с останалите и водиш разговора така, че те да се чувстват разбрани, видени, чути, приети, одобрени и подкрепени.

Как се води такъв разговор, ще е обект на предстоящия уъркшоп на 3 февруари 2019 г.

Можете да научите повече за събитието тук (Facebook event) или тук на този сайт

На този уъркшоп ще работим за двете неща:

 • ще ви запозная с конкретна схема за водене на разговор, която помага в чуваемостта на двете страни и
 • за интегритет на вербалната и невербалната комуникация – всеки ще може да се види как изглежда през очите на другите, като страничен наблюдател, и отново като себе си – ще влезете в различна перспектива чрез методите НЛП и системни констелации, за да направите корекция на поведението си сами. Методите са много силни и дават трансформация – т.е. можете да разчитате на траен резултат.

Ще си тръгенте с:

 • работеща схема за водене на подобен разговор, която ще тренирате на място.
 • и промяна поведението на енергийно ниво, така че да постигате интегритет при воденето на разговор.

Ето какво споделят хора, участвали в предишни такива събития, относно трайния ефект:

 • „Чувствам се много по-добре и общувам с хората с повече лекота, отколкото преди“.
 • „Свързах се с женската си енергия и нещата стават по-лесно някак си сега“.
 • „Беше много практическо и полезно за мен. Използвам редовно схемата в различни разговори и това много ми помага в общуването“.
 • „Да се видя себе си от различните позиции, беше силно преживяване. Разбрах къде бъркам при отстояването на позициите си. Ползвам схемата редовно и начина на комуникация ми се промени драстично. Сега е много по-лесно да водя разговорите конструктивно и градивно.“

Ако искате да облекчите начина си на общуване с другите и да направите комуникацията лека, по-приятна и градивна с околните, да намалите стреса в общуването и да достигате по-лесно до съгласие по различни въпроси с колегите, клиентите и близките Ви, особено ако хората пред Вас са напрегнати емоционално, то

Заповядайте на уъркшопа „Лидер в разговорите в работата и у дома“!

Можете да научите повече за събитието тук: (Facebook event) или тук на този сайт.

От сърце Ви желая да сте вдъхновяващ лидер в разговорите в работата и у дома!

До скоро,

Ивет

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Въведете сумата 2+6 =